Tuesday, December 23, 2008

arif balik cepat pleaseeeeee... bosannnn....

Tuesday, December 16, 2008

neela's 23rd.

NEELA NASTASSIA,

HAPPY BIRTHHHHHHDAYYYY..

DENGAN UCAPAN, BERBAHAGIALAH DI HARI MUDA ANDA, SEBELUM TUA MENJELANG.




kenapakah perlu ada test 3 hari sebelum saya pulang?

Monday, December 15, 2008

a good doctor.

the thought of blogging about this has been on my mind for quite sometime now, but i just couldn't find the right moment, and as always, nowhere to begin.

2 weeks back, when all over the world were talking about the terrorist attack in mumbai, neela and i were happily bunking our forensic medicine class for a lunch at the ice spice.

finished the lunch, we realised that the class hasn't yet dismissed, so melepak la kitorang kat luar lecture hall sebab semua beg bagai still dalam lecture hall tu.

to kill the time, neela bought a local newspaper and so we browsed through and all la kan. which we rarely do lah. especially me. i always have very hard time reading newspapers.

buttt, i came across this one article that results lingering in my mind for quite sometime lah.

berita tu macam ni.

kan the attack tu took place at one big hotel, railway station, a cafe and a hospital kan. so this particular article ni was telling a story of a victim from the hospital attack.

this pregnant lady was about to deliver her baby when the cilakak terrorist came into the hospital building and started shooting people to death. and the labour room was somewhere in the upper floor of the hospital, whereas the shooting was on the ground floor.

as the shooting began, the baby's head emerged.yeah, emerged as if u could see the baby's head at the vaginal opening. hearing the unstopped gunshot and people screaming everywhere, the doctors in-charged, OBGYN i supposed, knew that something was not right down there.

but at the very same moment,the lady was very ready to deliver her baby and the doctor knew that the lady would be screaming and all, and of course later the baby mestilah cry jugak kan. that would make a perfect combination to call the terrorist upstairs la kan.

so what the doctors did was, they made the lady to sleep by giving her sedatives and administered her with some drugs to stall the labour, and the doctor actually pushed the baby's head back into the uterus. i was like.. wooo, boleh rupenye macam tu.

and they switched off the power in the labour room, and pushed few tables and chairs to the door, and lied on the floor quietly while waiting for everything to calm. having done that, they actually berjaya tipu penjahat2 tu sume because they thought that the labour room was just some unused store room.

an hour later, a security guard came in saying everything is now fine that the terrorists were gone and so many people were shot dead.

then only the doctors turned off the lady from the sedatives and 2 hours later she finally gave birth to a healthy baby girl.

kesimpulan dia, disebabkan oleh the doctor's rational thinking, the lady and her baby were safe, and how many more people including nurses and midwives are still breathing and alive skarang ni.

ok tak best pun cerita tu, lantak lah sebab memang i tak pandai nak cerita2 ni. kalau nak best beli sendiri times of india la.

the point is, macam ni. dah baca cerita pasal tu kan, neela and i pun borak2 la. what if the same thing happens to us *nauzubillah* mase kite dah kerja nanti. will i be able to think rationally and do the same thing as that doctor did? ntah2 dengar bunyi gunshot i dah pengsan tergolek tak pun dah terkencing dah kat situ. or will i still be thinking of my patient masa tu or sibuk nak selamatkan diri sendiri?

hurm macam mana tu kawan2 sekalian?

i want to be a good doctor someday, insya Allah. tapi i kalut. gelabah. kalau jadi macam tu, taktau la nak buat ape kan. insya Allah takde kot orang gi attack hospital kat malaysia nanti kan.

back to the point, i want to be a good doctor, in fact, a VERY good one. the one yang macam doctor tadi tu, whom the patient would remember sampai mati, to that lady, the doctor was her hero. die yang cakap sendiri dalam paper tu. macam tu la cita2 saya. nak jadi macam tu.

tapi saya malas baca buku. ni pun skrang patut study but i prefer to write this boring story rather than hafal all the viruses and fungi. will i make a good doctor someday?

but i once came across this one blog of a doctor, an actual doctor, bukan nye student yang tak lepas lagi macam saya ni.

dia kata macam ni la lebih kurang.

being a medical student, the more we read, the greater we are. but when u enter the actual field, the number of pages that u read won't count anymore. it's the experience that matters.

sebab tu la orang pesan jangan ponteng clinical posting. especially the exams. practical exams. sebab masa tu la kita nak train our clinical skills, and during the exam lah we can actually assess our skill level. macam saya, hari tu masa orthopaedics punye practical exam, during the viva, Dr Alex seemed very impressed with my answers, " good, u answered very well," he said.berbunga2 je rasa masa tu. tapi bila keluar result, 9/20. failed haha. so to muhasabah diri, i personally think, in the eyes of a surgeon, in fact Dr Alex is the chief of the hospital, there maybe a lot more things i have to improve.

hurm macam takde kaitan je sume benda.

takpe lah. kesimpulan dia, doakan saya become a well-trained and skillful doctor someday.

Sunday, December 14, 2008

syamimi.

so i see, a few more days left before i'm going back home.

and the plan on meeting mimie pun mcm dah jadi. yeay!

still i am not sure on how to balik kelantan nanti, since this afternoon kaklong said that everyone will be in genting highland on the 18th, and macam takde orang kat rumah. and i called abah, he said he hasn't yet purchased the flight ticket for me, so i just asked him why don't he just come and pick me up at klia so then we can go back together. he said ok, he thinks he can come and pick me then terus gerak balik kelantan. but then, already i have a plan to see mimie first, so abah pun jadi mcm tak sure la pulak. so he said maybe he can pick me up at the airport in the morning, then we balik to kaklong's house and i mandi gosok gigi sume benda, then he can wait sementara i jumpa mimie. after dah jumpe bergossip bagai dgn makcik ni then we pun balik kelantan. macam tu la kot plan die so far.

insya Allah mintak2 la jadi. because i really miss this makcik.

tibe2 rindu zaman2 kat college dulu.

back in the days when mimie and i were very2 closed, bergossip with each other plus ima and gelak2 tak ingat dunia. how i was always inspired by mimie, serious die ni rajin gile study, and how we shared our similar biological clock like petang2 tido tak ingat dunia, sampai selalu termiss dinner kat dining hall, pastu lepak2 kat cafe makan nasik goreng kicap bob masak, pastu malam2 buta duk tengok one tree hill kat youtube sebab time tu internet cam bagus.

mimie, i miss having u in the room next to mine, rindu nak dgr u tiba2 gelak tengah2 mlm rupe2nye tgh tgk friends with headphone..

gosh, seriously i'm not good lah at expressing my feeling ni, especially kat kawan2. tapi i really hope that u faham kan camane i've been missing u, us and our college days?

Friday, December 12, 2008

...

nak update, tp mcm tak tau where to begin.

plus rasa mcm buang masa je duk blogging lama2, baik jawab soalan microbe kan.

tapi mcm penat dah dari smalam, pastu sambung lagi lepas kelas commed tadi, duk bace microbe je.

tapi mcm takut nak test minggu depan.

lagipun saya macam berangan nak dapat markah tinggi2 je masa test2 ni, so that carry mark cam bagus, pastu nanti bajet boleh membantu la result final nanti.

tapi saya adalah macam dah penat.

pastu plak, next week dah nak balik. kejaaapppp je lagi.

kate la start esok sampai la hari rabu sy busy la konon duk study for patho tutorial which is due on monday, and for the test on wednesday, pastu hari khamis saya ada kelas commed je from 9 to 10, then on friday my class will be from 215 to 430 je, pastu malam tu dah balikkkk... tadaaa.. kejap je kan dah nak balik..

ok lah tu je. nak tido dah.

Tuesday, December 9, 2008

nak balik.

tak sabarnye nak balik. tsk tskk..

lagi 10 hari. lambatnye..

btw, i went for saree hunting with neela yesterday. click here ok.

dah gemuk balik. :(

start esok saya berazam nak puasa everyday lah. yeah yeah.

Sunday, December 7, 2008

salam perantauan.

eh eh lupe.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA semua orang.
MAAF ZAHIR DAN BATIN. eh raya haji orang mintak maaf jugak ke? takpe2, tak salah mintak maaf selalu2 kan.

btw, kitorang kat sini raye hari selasa, tak faham lah kenapa. tp memang selalu lambat sehari. so esok saya masih ade class. pagi2 buta lagi dah ada community medicine. :(

ok lah, selamat hari raya aidil adha again. have a good one people!

the feedback.

so i tagged mcla, and this is what she wrote about me. i somehow found it soooo funny lahhh...haha..

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
elida?
- bijak & rajin gila. suka buat nota kecik untuk di baca bila-bila masa zaman skolah dolu. pengaruh yg bagus nih!
- pembekal limau dorm B2-3. ayah beliau selalu kirim makanan yg sangat banyak di tengah-tengah minggu.
- die & muncung tudung tak dapat dipisahkan zaman dedolu. owh, semua dedolu sebab last jumpa masa skolah menengah.
- dia banyak skandal masa darjah 6 haahhah elida hot babe weh!
- dia sayang dia punye arif sangat-sangat kot? ye, tidak syak lagi!


so here's what i thought.
-
me as bijak & rajin gila. that was sooo high school punye thing. or maybe mase duk scipp je. masuk mrsm terus hancus.
- me as pembekal limau dorm B2-3.hahaaa people remember me as a food supplier? cool cool. haha..
- me and my muncung tudung? hehe ni memang, pakai tudung takde muncung tak sah la kan.
- me byk skandal masa darjah 6? ni nampak sgt la kecik2 lagi dah gatal.haha..
- and me sayang my arif sgt2? that is undoubtly soooo true..

and this is what fifie wrote about me. (and mcla also coz we both tagged her with the same thing)

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
elida dan ilani?
- mereka pernah satu sekolah SMS PasirPuteh
- keduanya my dearest old time schoolmates cum my bestfriends since 2 .haha
- Elida : terlau ramai ex-bf while Ila : tak penah ada ex-bf (as far as im concern)
- Ila dan aku penah ada baju kurung yang sama,exactly same during our 1 year-old-birthday
- elida pakai kasut size sama dgn aku

so i see. i would like to point out the third thing fifie wrote about me, hahahaha... bila fikir2 balik, that is true jugak. ( arif, hehe jgn marah. u're still the best thing ever happened to me)..

it's interesting to know what people think about us kan. tapi taknak la tau orang kutuk kite ke ape ke. it's nice to know what ur friends feel about u, and remember u as.

let's see what will the others write about me nanti. macam best jugak.





ergghhh..

bosannnn gilllerrrrrr...

Saturday, December 6, 2008

tag by E and hafiz.

been tagged by E (and hafiz also, u tagged me with the same thing). and, mcla, aku ajin buat dah la tag hk mum wi tu. sila refer post2 yang lalu. hehe..

so here it goes.



1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
i see i see. duit kottttt.bila ada duit baru boleh beli benda2 lain yang penting gak.henpon ke, laptop ke.

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
just now, cotton material for baju kurung.

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
hurm.nantilah pk.

4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
as long as it could be. forever, insya Allah.

5. Adakah anda dilamun cinta?
every minute of my life.

6. Di manakah restoran terakhir kamu makan malam?
hurm.it's been a while. tak ingat lah. i rarely went out for dinner, kalau lunch slalu la.

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
textbook of hematology by tejinder singh.

8. Apakah nama penuh kamu?
elida hanan binti awang.

9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
depends. both are fine.

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
entah.

11.Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu?
fifie, neela, yeen, and all classmates.

12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
yes, with the help of a machine.

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
malaysia truly asia.

14. Pelukan atau ciuman?
depends.

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
Ilhami..
- she was my collegemate back during A-level
- and again we are doing our mbbs here together
- she's from terengganu
- she always sits behind me in the lecture hall.
- she's going to UK this coming holiday. nak ikottttttt..

16. 8 perkara yang amat saya gilai
- my Arif.
- everything about Arif.
- shoes. basically clothing lines la senang cakap.
- anything to do with weight loss.
- food. good food.
- beauty.
- tv series.
- i love make-ups. but i'm too lazy to.

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
- according to arif, "at least" and "stillll"..
- omg.
- tau takkk..
- serious?
- malasnyee...
- laparnyeee..
that's all i can think.

18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
- mudaliar and menon's : clinical obstetrics
- shaw's textbook of gynaecology
- essentials of medical pharmacology by tripathi
- textbook of haematology by tejinder singh
- pathology secret.
- pharmacology secret
- my note book.
- my note book.

19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.
- aisey. malas la pulak nak pk.

19. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu
- jangan ponteng byk2 lg.
- my clinical skill is much better i think.
- focusing more on my study.
- berjimat cermat.
- jgn makan byk kalau taknak gemuk.
- nak kurus bukan senang.
- pharmacology adalah sgt susah.
tu je lah.

20. Mari men'tag' 8 orang lain.
- fifie.
- mcla. (balas dendam)
- are-were.
- kak sufee.
- ereen.
- intan.
-nad.
tu je lah.




Thursday, December 4, 2008

i don't feel like mengalah. as always.

u don't want to talk, fine. so do i.

let's see how it goes.

just take care of yourself. as always.

bye!


*this is just another drama*

OBG is for obstetrics and gynaecology.

esok adalah exam OBG. practical. pastu sabtu theory pulak. tak suka. tak suka exam. tak suka OBG. tak suka ambik history and buat examination kat orang pregnant, takut tertekan perut orang tu kuat sangat nanti terberanak orang tu tak pasal2 preterm labour.

pastu tak suka ambik history kat dalam labour room. cuba imagine anda tgh sakit2 perut nak berak, pastu ade orang duk tanya2, dah lama ke nak berak? ni kali ke berapa berak? dan macam2 lagi. annoyed tak? in my case, it is worse. orang tengah sakit perut contraction nak beranak, kita duk sibuk duk ambik history. kalau saya yang nak beranak, harus dah kena lempang orang yang duk tanya2 tu.

pastu, mintak2 la esok dr rupesh is still on leave. kalau orang kata, "dr rupesh is on leave until friday", maknanya hari jumaat tu die still on leave la kan? ke maknanya hari jumaat tu dia dah ade balik?

pastu, tadi kan, mase dalam kelas, dr philip advised us not to go out within these few days. he said there's been warning that the next terrorist attack might be bangalore. haaaaaa??? tak selamat dah ni. jom la balik semua orang..

saya rasa saya dah gemuk balik. :( tak suka. nanti kena diet balik. penat laaaaa makan sikit2. nak makan banyaakk2.

ok tu saja. jom baca OBG jom.

Wednesday, December 3, 2008

annoyingly annoyed.

ok hari ni nak mengumpat.

tau tak ada jugak setengah2 orang ni, perangai dia adalah suka nak buat orang cuak. or nak bagi orang gelabah and tension.

well, i have a friend. that is exactly what she does. menyampah.

few days ago, i sat next to her in the bus to the baptist hospital.

so we borak2 la kan along the way. pastu she started buat hal la kan.

the friend : tak keluar ke weekend ni?
me : tak kot. asyik hujan je. pastu byk keja la tak siap lagi. (padahal takde duit.)
the friend : ha'a kan. banyak gile keje.
me : tu la pasal. pastu sume benda la nak kena hantar skarang kan.
the friend : tu la. tensionnyeeerr. pharmacotherapeutic exercise tak buat lagi, elida dah buat?
me : belum. taktau lagi bila nak buat.
the friend : ooo. ni kite nak pergi buat la ni.
me : ooo.ok la tu. (me dah malas nk lyn dah..saje la tu nak ckp die nk g buat dh tu)
the friend : eeeeiii tak suke laaaaa byk2 keja mcm ni....
me : nape? ape lagi keje lain?
the friend : forensic record book lagi.tau tak kena hantar next week? dah buat?
me : oo.tau..alaaa ape je yang kena buat? salin chart2 tu je kan? kite dah salin siap2 mase kat lab hari tu.
the friend : ye ke??hurmm..tu yang lama2 tu, certificate2, yg bone identification tu, sume kena buat jgk...dah buat?
me : owh yang tu dah lama kan, dah buat dah kot.
the friend : yang bone tu dah lukis ke? susah kan nak lukis bone tu?
me : dah. ala takde la susah sgt, lukis simple2 je, die bukan nak gambar anatomy of the bone tu pun.
the friend : oo ye ke. (then dia diam jap).. microbe punye parasitology dah siap?
me : (bengang dah ni ) tak lagi. takpe mggu depan takde microbe.
the friend : tapi banyak gileeee tuuu.... lama gila kot nak buat die.
me : ye ke.takpe la.buat sikit2.
the friend : pastu pharmaco punye record book dah buat? drug charts sume tu?
me : kite buat sikit2 je. byk sgt la nak salin balik.
the friend : ha tu laaa.eeeee tension betulll laaaa... pastu tau tak kena salin balik jgk drug charts yang lama2, yang 3rd sem punye tu skali...
me : oo ye ke. nanti la buat.

then i dah nak naik menyampah.so i turned on my ipod loudly, memekak sorang2, die tau kot i dah malas nak layan.

heeyyy ape hal nak soal orang satu2, macam mak bapak orang pulak. pastu bile orang rilek2 je cakap tak siap lagi tu tak siap lagi ni, saje je nak cakap byk2 kali tension la ape la.. psycho ok minah ni. sumpah pasni kalo takde sebab memang i takkan serah diri to start a conversation with her la.

ok maybe la she was with good intention sebenarnye, to remind me those workload and all... tp the way she was saying it tu sangat irritating ok. macam saje je nak suruh orang gelabah2.
it may be works with other people, but not me la. awal2 ni tak main la gelabah2, last2 minute baru syok. baru la ade nikmat skit wat keje.hehe..

byk lagi nak cerita pasal die. tp rasa mcm tak baik la pulak ngumpat byk2 ni.lain kali la pulak.

anyhoooo..... paden kate duit dah masuk! betulkah? am sooooooo going to the bank la tomorrowww!
yeayyy!!

Tuesday, December 2, 2008

gajah and mimie.

i came back from the class, and guess what i found at the front gate of my apartment?

.
.
.
.
.
.
.
.

a GAJAH. very very big elephant. besar gileeerrrr.

jeles tak korang? tempat korang mane ade gajah kat depan rumah ha. kalau nak tgk gajah kena gi zoo. paling tak pun tunggu gajah keluar malam2 kat lebuh raya timur barat.

patutnye ambil gambar td kan, but i was so scared to do so. nak pass through the gate pun i was running with my bag and stuffs.

i have this kinda of thing towards gajah. it's like trauma. tgk gajah rasa macam meremang bulu roma. dengar nama gajah pun dah cuak. it actually started almost a year back, when my forensic medicine professor projected a video of gajah mengamuk during the class, and the video was dammmnnnnn terribly scary. it was actually a festival kot, few elephants were brought to a village, and in the middle of the thing, tiba2 one of these big guys naik angin and started to mengamuk, later on all the elephants there pun mengamuk jgk. cut it short, dalam video tu ade orang mati kena penyek ngn gajah tu, pastu dah kena penyek2, gajah tu tak puas hati lagi kot, he swing the dead guy with his trunk kat pokok2, and we could see clearly the dead body macam dah lunyai. macam dah takde skeleton dah.lembik lemah longlai gitu. gile takot. gajah memang kuat ah. lepas tu dah start takut gajah. tgk gajah dlm national geography pun takut.

dah dah.

anyways, ade 18 hari lagi nak balik. yeay!

and happy 22nd birthday my dearie mimie comot. i really miss u. mie, in case u read this, i am still planning on how to meet u nanti. i'll reach kl on the 20th morning, maybe i'll see u before my flight to kb, which i think malam tu kot. i tak sure lagi. but i definitely will arrange la nnt macam mane nak jumpa u before u blk london ok.. we so have to jumpa. dah 2 tahun lebih kot. and i really really miss u makcik.

i korek2 folder lama2, then i jumpa this. hehe. tak kesah la buruk ke ape, i nak jugak letak. again, happy 22nd birthday mimie darling. cant wait to see u. i rindu nak dgr u membebel.hehe..


till then, mwax!

 
design by suckmylolly.com