Saturday, April 4, 2009

adik adik sekalian..

hellooooo~~

hari ni rasa macam bahagia.. eh tiap2 hari pun bahagia, tapi hari ni lebih sikit bahagia die, sebab boleh duk rileks je tanpa perlu pikir nak study... syokkk gilerrr... after 2 months otak duk tuned pasal study je...

ok2.. since i'm in this chirpy2 mood, i think i wanna give some tips lah to my juniors..since they are having their first internals in few more weeks..

tapi jgn percaya sgt, u know i was not that good, but these are just my point of view which i think might help u guys out during ur study, because i of all people should know better macam mana susahnya nak study all those subjects..

firstly, my advice is, korang kena score the internals, sebab dia punya carry mark will help u a lot in the finals nanti. macam ni, nanti final, the total mark will be 100 (internals) + 200 (from the final exam) = 300. say u scored 70/100 for the internals, meaning u guys have to get only 80/200 for the finals untuk lulus (150/300), meaning only 40/100 for each paper 1 and 2.. so seteruk2 mana pun korang perform in the finals, if ur carry marks are good, u don't have to worry much.

paham tak? kalau tak paham baca byk2 kali, sebab i don't know how to explain better.. hehe..

ok moving on..

pathology.. well yang ni i just nak cakap. korang kena baca question bank. sebab all the questions diorang ambik from that book. kan dekat question bank tu die tulis kan kat each question dah berape kali soalan tu dah keluar kan. haa make sure korang hafal betol2 mana2 soalan yang frequently came out. yang tu la favourite questions dia. tapi before baca question bank tu, baca la dulu topic tu. kalau malas nak sangat nak baca robbins (macam saya) or macam dah tak sempat, baca jer slide powerpoint yg lecture tu. especially yang dr.barathi punye, sebab hers is like the simplified form of the robbins tu, so korang akan concentrate more on those necessary je, takde la duk spend masa baca benda yang tak penting sgt.. and owh, korang kena score jugak yang monthly tests yang diorang selalu buat tu, sebab nanti benda alah tu pun carry a lot of marks.. jgn ponteng tests tu.. rugi je nanti!

microbiology... yang ni.. hurm... dr rajgopal pun ade bagi question bank kan? ha jawab all the questions, and hafal betul2 all the answers. soalan dia memang dia ambil dari situ je.. microbiology should be easy kalau korang study according to questions yang dia bagi tu...

forensic medicine... yang ni tak susah sgt kan... lagi pun korang tak belajar lagi toxicology.. owh one thing, make sure u guys own the small mcq book tu, and jwb semua soalan tu. sebab masa kitorang dulu, first and second internals, dr sowdy ambil soalan dari buku tu completely.. kalau korang guna buku tu, mesti dapat 100% for mcqs... hehe serious tak tipu... during my second internals, i tak sempat nak baca buku tu, tapi 5 minutes before the exam, i just ticked all the answers and then baca je jawapan, without reading the questions, sebab dah tak sempat, but it helped a lot ok. so kalau korang sempat baca and buat betul2 soalan dlm buku tu, insyaAllah kalau dr sowdy still guna buku tu, korang mesti boleh jawab nanti.. tapi kalau nanti dr sowdy tak ambil soalan dari buku tu, jgn marah saya pulak eh.. sebab hari tu masa final, takde satu pun soalan yang die ambil dari buku tu.. semua orang pun cam tension..hehehe..

and lassssttt but of course not the least one.... pharmacology... ok... honestly, i tell u guys, only few weeks before the 3rd internals baru i boleh get on track macam mana nak study pharmac ni.. firstly, jangan tido dalam kelas dr ramesh... mengantuk lah macam tahap gorilla pun, korang jgn tido, salin semua notes dia tu.. and kalau korang study only those notes for the exams pun dah enough actually if u want to pass... tp kalau nak berjaya dengan cemerlang kena la baca tripathi ke satoskar ke.. pastu, jawab jugak soalan mcq yang dia selalu put up on the notice board tu.. make sure korang keep up with those questions ok.. ada byk jugak soalan yang dia ambil from those mcqs tu.. and yes, DO NOT DITCH those seminars and tutorials ok. itu adalah continous assessment, so even korang dtg je, without going to the front to present pun, korang still dapat markah. jangan ponteng ok. i know later at some point, mesti korang rasa naaaak sangat ponteng sebab tak sempat nak prepare semua tu kan, plus the clinicals semua tu, pastu ngan dr ramesh yang scary die ya rabbi tuhan je tahu... tapi korang kena pergi jugakkkkk... takpe, kalau kena marah pun, kena marah dalam kelas tu je pun.. macam la tak biasa kena marah kan? buat bodoh je no matter what horrible thing he said to u, dont take it to ur heart pastu terus yang mcm ahh malas la nak gi seminar dr ramesh pasnii.. DON'T be like that haaa..

ok that's all i can think of for now. let's see macam mana my result nanti, if they turn out good, nanti i bagi pulak my personal tips ok. kalau they are not so good, i just keep them to myself ok. but so far i think, kalau korang nak pass je, follow those above rules are enough.. and doa banyak2 of course!

tataaaa~~

6 comments:

effie said...

bagus tol senior nie..
tips yang bernas dan bersungguh..
salute laa..
kenapa aku pilih kiev??
emosi yang bengong..

ila ni said...

baguhnyo seniorrrr ini~!
semoga ilmu makin diberkati Allah bila membuat kebaikan sebegini, aminn

elida hanan. said...

heheheh... mekacehhhh... ntah2 takdok pun junior aku hk baca ni mcla.. hahaha...

Arif Sayven said...

eceh..
siap kasi tips lagi tu..

Fefey said...

mana gmbar ipod nye?

syafiq said...

tenkiu kak for the tips....hahah

 
design by suckmylolly.com