Sunday, October 11, 2009

the beggar and the tinted mirror.

hey there.

it's been a while, isn't it.

well, i've been back in india since a week ago. and lot of things happened in this one week.

we finished our surgical posting last friday. which is a big relief. sangat tak suka. actually semua benda pun tak suka, ape je yg suka???

hurm.

ok nak cerita.

kalau korang nak tau, kat sini adalah sangat2 banyak beggars especially on the roadside, near the traffic lights. u know like when u stop during the red light, diorang akan dtg serbu like lalat hurung sampah tu. especially this one traffic light near my house, which i have to lalu everyday everytime i keluar and nak balik rumah.

and these beggars adalah sangat annoying ok. jenis yang ketuk2 tingkap kereta korang ni and selagi korang tak bagi duit selagi tu dia tak blah. tambah2 lagi dia tengok satu kereta ni penuh ngan foreigners kan, lagi la mengada2. siap ada satu hari tu, i gave the beggar 50paisa which is around 5 sen la kot *haha gila kedekut*, i put the coin on her palm, pastu when she looked at it, dia marah kottttttt. apekahhhh?? aku bagi pun dah cukup baik kotttt.

ok la bukan nye nak kedekut ke ape, tapi i seriously think that orang2 yang mintak sedekah ni actually they're capable of buat kerja. if they can stand the heat throughout the day berdiri je kat traffic light tu tunggu orang stop nak minta sedekah, of course they are more than capable of buat kerja kan? but maybe sebab their country dah sangat ramai penduduk so they end up takde kerja kan. entah la. tapi kalau orang tua yang dah bongkok sabut tu dtg mintak sedekah, of course we do not hesitate to give some money kan. yang i paling menyampah is yang jenis bawak anak kecik, pastu duk tunjuk2 anak dia kat kitorang suruh kitorang kesian.

and last thursday adalah sanagt tak tahan ok.

we stopped at the traffic light, and as usual laaaa dtg la sekandang ni menyerbu my car. most of them were selling toys and stuffs, so tak kisah la.

pastu came this one very young lady, younger than us i think, carrying a baby, around 9-10 months, pastu duk ketuk2 la tingkap belah front passenger seat ni, where neela was sitting. mula2 kitorang taknak bagi la kan. buat bodoh je. sekali dengar la suara budak kecit tu mumbling2 like all babies buat tu kan, tengok2, budak tu duk penyek2 hidung dia kat tingkap kereta, dengan hingus meleleh kat hidung tu, and can u imagine dia punya hingus tu dah melekat2 kat cermin tuu?? arghhhh. and neela cepat2 la keluarkan duit bagi dia, dengan harapan that she'll go away la kan.

tapi eh eh perempuan ni memang tak reti bahasa betul, dia g ketuk2 tingkap belakang pulak, where fara and yulie were sitting. orang dah bagi tu blah je la kan, nak lebih2 pulak. pastu kitorang buat tak layan lagi la kan, sekali budak kecit tadi tu buat lagi teruk. dia duk lekat2 muka dia kat cermin tu, ni bukan setakat hingus, ngan air2 liur sekali meleleh2 kat tingkap kereta tu ok. ok nak marah gila nak mati ok. and luckily the light turned green pastu, so kitorang gerak je.

sangat menggelikan ok kalo korang tgk kat tingkap my car tu. yulie kat belakang ni memang dah bunyi uwek uwek dah nak muntah. memang tak boleh tengok la serious nak muntah. and i wasssss very very mad sampai menggigil tangan, nasib baik puasa, rasa nak sumpah seranah je perempuan tuuu.eeeee...

and cuba korang teka sape yang kena basuh tingkap tuu?? me??


hehe. mestilah tak. thank god i actually hire someone to wash my car every morning before i left to class. so the next morning i came down and tengok2 dia dah basuh dah. hehe.

pastuuuu.... since last thursday was the kemuncak of these beggars punya hal, i really determined to tint the mirror. nak yg gelap habis tu so that diorang tak nampak pun kitorang kat dalam ni.

so i sent the car to get it tinted yesterday, and org tu cakap murah je, it costs me Rs750, which is around rm60 je for one car. i asked arif, pastu dia cakap murah la kan dah kat malaysia dia buat pun beratus2 kan.

so yesterday evening i pun pegi la nak amik balik kereta tu, ok memang gelap habis la kalau dari luar memang tak nampak langsung pun orang kat dlm tu kan. ni ala2 kereta bawak perdana menteri ni. cuma kereta je tak class langsung hehe dah la kereta buruk. ok ok. pastu i masuk la dalam kereta tu. aiseh. dia punye tinted ni gelap dari luar, dari dalam pun gelap jugak. hahaha. tapi tak la segelap kat luar tu, tapi still it its dark la dalam kereta tu. paham tak? kiranya kalau i bwk kereta in the daylight pun, dalam kereta tu still gelap ok. siap rasa claustrophobic lagi. haha macam mana tu.

when i was about to reach home, it was almost 7 pm, so kat luar dah gelap la kan. *fyi kat sini pkl 6 macam pkl7 kat msia*... ahh susah la pulak nak drive sebab i cannot see the side mirror clearly. macam mana tu?i can only see the headlight of vehicles je, kalau ade motor ke kete ke tak pasang lampu, memang tak nampak la. so macam mana???

tp i tak selalu sangat keluar malam kan, so tak kisah sgt, tapi i was thinking of scraping it off je, kalau susah2 sangat nanti. arif cakap boleh cabut sendiri je benda tu.

tapi mcm membazir duit je kan. tapi tak de la membazir sgt sbb murah je kan. tapi membazir la jugak sebab kalau tak tu dah boleh jd duit belanja i for one week. tak pun minyak kereta for more than one week la kan. haishhhh.

banyak gile tapi.

ok lah tu je nak cerita sebenarnya.

till then, peeps!

mwax!

5 comments:

unsolved said...

elidd,eliddd...u je yg bole buat cerite klakar cmniiii!!! lol
bete u pkai sunglasses kan, yg gelap so tat x nampak all the kelings

S.u.F.e.E said...

the beggar was like in edgware road, London.. huh, mmg bersepah!

pasal tint keta tu, hahaha mmg klakar. so, sapa yg salah tu :)

elida hanan. said...

mie... masalahnyeee...i taknak diorang nampak i. i pedulik ape diorng ade depan mata ke ape ke. heeee u sure paham kan u dah tgk camana diorg kat sini... eeee



kak sufee... kat london pun ade jgk ke? at least tu mat saleh yg mintak sedekah, ni keling yg segelap alam nii.. mmg tak lalu laaa. psl tint kete tu..salah sniri sbenanyeee..heheh menyesal pun ade rugi duit je..

Fefey said...

hahaha,talking about tint..im supposed to tint my car 5 months back, but until now delayed. all because of the tint price. too expensive for the small car like mine

you know its darn annoying when u stop@ traffict light and ppl next to ur car can see all sort of things in ur car. takde privacy. i wish i can tint as dark as faris's car..

i was thinking to get the cheapest tint (RM80 for 4 doors) dulu.but Alan said that dark tint using cheap tint sometimes very dangerous..sebab memang tak nampak bila mlm,even frm inside..and you know with my rabun eyes,things will get worse.hehe.and things will also get harder bile kena tahan polis..because of being cheapskate, i may end up paying saman .too many consequences.

so my car end up with transparent glasses and the sun heat really annoyed me :B

as for u, it shud be okay la the dark tinted.just double ur contact lense and spec..boleh nampak ape..hehehe. kau tade alasan nak merayap mlm2 dah :)

elida hanan. said...

fie, haha.
somehow today i think my car looks cool lah with that totally dark tinted mirror.
maybe i wont be changing it at all. jimat jimat. and i have no worry about getting saman by the police here sbb its ok to tint ur mirror as dark as u wish here. hihih.
i think u should tint ur ferrari as well la.baru bulih korek hidung sambil bwk kete.haha

 
design by suckmylolly.com