Sunday, November 29, 2009

one minute we're okay, the next minute, we're definitely not.

is this normal?

we better figure this out, because i'm getting tired of it, very tired.

burppppp.

thanks to ibu asri and mama anies, i am kekenyangan macam badak sumbu.

nasi dagang, satay and nasi himpit with kuah kacang, daging bbq, and lontong, with puding laici yg sedap.. ah too heaven la i tell u.

next year raya haji nak paksa abah umi raya kat sini la pulokkkkkkk.

Thursday, November 26, 2009

mesti lembu sedih.

hello everybody.

seems like everyone in malaysia is busy preparing for raya haji. called abah just now and he indeed was on his way to the bank to draw the money nak bayar qurban esok. hehe.. takde kaitan pun but the point is semua orang pun sibuk nak raya kan. :( yet kitorang kat sini ada kelas lagi esok tau. as u know, kat sini kan dia punya calendar islam lambat sehari. so we'll be celebrating it on saturday.

anyhooo.. i did something setuuupid today. not that stupid i think, more of careless kot... hehe... well, pagi tadi i had clinical, so we left to the hospital quite early in the morning, and entah mimpi ape entah, pagi tadi turned out to be sangat berkabus or berjerebu i pun tak tau lah. u know like yang sangat2 tebal tu, i couldnt even see what's on the roadside. so i switched my headlights on.
so i drove... to the hospital... safely... parked my car.. masuk hospital... pergi ward rounds... duk OPD bla bla bla... sampai la pukul 12...

during our lunch break, i was going to the surau to perform my zohor, when rempit and anies told me that i left my headlights on. damn it, it's been 4 damn hours dah kot...

as expected la kan, the battery went dead. adoyaiii...

luckily nadzirah was on her way from the college to the hospital, and i asked for her favour to get me a mechanic to come over.

ok so the mechanic came and repair la ketung ketang ketung ketang, so hidup la kereta saya. pastu dia cakap i have to leave the engine running for at least one hour, or i have to drive for a distance of at least 30km, to get the power recharged. manenye nak drive 30km kan rumah ngan hospital pun dekat cikonet je.

so dapatlah alasan, ala terpaksa la keluar gi tengok wayang macam ni. haha.. so me and neela went to watch the christmas carol tadi, which was sangat tak best langsongggg korang jangan lah tengok.. we didn't even finish watching it...

pastu balik rumah. pastu call abah la cerita semua2 battery kereta kong la ape la mechanic dtg bwk battery la ape sume tu. pastu abah kata, to be safe, i better bring the car to the workshop to make sure that the power is fully recharged, and if it's not, i have to get it recharged. betul ke macam tu? macam tak byk masa la nak gi anta ni..

ok dah cerita pasal kereta.

on the other hand, i am on my mission to save a lottttt of money. i started last month, and proudly to say i managed to save quite ok laaaa kan for me yang memang susah nak jimat ni.
but then, i was thinking on taking herbalife again, sebabbbbb... saya sudah gemuk balik, and i have BIG plan tahun depan which requires me to lose lots of lemak. tapi, masalahnya, bila guna herbalife, nanti duit habis banyak la pulak, but if i tak guna herbalife tak kurus la pulak. ha macam mana tu? macam mana nak kurus and at the same time nak save duit? jangan suruh saya tak makan, memang tak la kan, nak puasa sunat pun termengah2..

ok lah people. good night, selamat hari raya aidil adha ok. jangan makan daging banyak2 tau, red meat contains very high level of cholesterol, no good no good~~~ hehe..

taaa~~

Wednesday, November 25, 2009

meraung2.

i..
elida hanan,
suddenly feel like going home..

of course there'll be no raya haji for me here..

sob sob..

jom kawan2 kita bersemangat kentallllllllll.. bertahan sehingga april!

untuk renungan bersama :)

Hari-hari yang diharamkan berpuasa adalah:

  1. Hari Syak iaitu hari yang apabila ia ragu tarikh sebenar Ramadhan (30 Sya'ban). Ini berdasarkan hadith dari Ammar bin Yasir r.a yang bermaksud :
    " Sesiapa berpuasa pada hari syak, sesungguhnya dia telah menderhaka Abu Al-Kasim (Muhammad) s.a.w."
  2. Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha iaitu 1 Syawal dan 10 Zulhijjah. Ini berdasarkan hadith dari Abu Hurairah r.a yang bermaksud :
    " Bahawa Rasullullah s.a.w menegah berpuasa pada dua hari iaitu hari raya fitri dan hari raya adha "
  3. Hari-hari tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah. Ini berdasarkan hadith daripada Imam Muslim dalam sahihnya daripada Nabi s.a.w yang bermaksud :
    " Hari-hari Mina merupakan hari-hari makan dan minum juga hari mengingati Allah s.w.t "
  4. Hari Haid dan Nifas.
  5. Ulama' Mazhab Syafii berpendapat adalah haram berpuasa pada separuh akhir bulan Sya'ban yang mana ada di antaranya hari Syak melainkan mereka yang biasa berpuasa sepanjang tahun atau bagi mereka yang berpuasa pada hari tertentu seperti hari Isnin dan Khamis yang puasanya berkebetulan dengan hari selepas 15 Sya'ban atau puasa nazar yang tertanggung ke atasnya atau puasa qada' atau fardhu ataupun puasa yang bersambung dengan puasa selepas Sya'ban dan puasa sebelumnya walaupun satu hari sebelum 15 hari Sya'ban kerana berdasarkan hadith yang bermaksud :

    " Apabila telah tiba pertengahan bulan Sya'ban, janganlah kamu berpuasa " (Riwayat Ahmad)

    Mazhab Hanbali dan mazhab-mazhab lain tidak berpegang kepada hadith ini kerana ia da'if menurut pendapat Imam Ahmad.

    Sumber : Fiqh Islami wa Adilatuh - Dr. Wahbah Zuhaili
  6. Puasa bagi orang yang bimbangkan dirinya binasa kerana puasa tersebut.

Diantara hari-hari yang disunatkan untuk berpuasa dalam Islam adalah seperti berikut:

  1. Puasa enam iaitu puasa yang dijalankan selama enam hari dalam bulan Syawal. Puasa ini dilakukan sehari selepas 1 Syawal sama ada secara berturut-turut atau tidak.
  2. Puasa awal bulan Zulhijjah dari 1 haribulan hingga 8 haribulan Zulhijjah.
  3. Puasa pada hari Arafah iaitu pada 9 haribulan Zulhijjah.
  4. Puasa pada 9 haribulan Muharram.
  5. Puasa pada Hari Asyura iaitu pada 10 haribulan Muharram.
  6. Puasa dalam bulan Rejab mengikut kemampuan berpuasa.
  7. Puasa dalam bulan Sya'ban kecuali pada hari syak iaitu 30 haribulan Sya'ban.
  8. Puasa pada tiap-tiap hari isnin dan khamis.
  9. Puasa tiga hari pada tiap-tiap hari bulan Qamariah.


just a friendly reminder. especially buat tuan punya blog ni sendiri la kan...hehe..

Monday, November 23, 2009

when we go mereng.

[10:44:27 PM] arif sayven: okei
[10:44:27 PM] arif sayven: jom
[10:44:30 PM] arif sayven: gdnite
[10:44:32 PM] arif sayven: want to call me?
[10:44:36 PM] freaky_slurppy: ok
[10:44:40 PM] freaky_slurppy: dont want
[10:44:46 PM] freaky_slurppy: awk la call
[10:44:51 PM] arif sayven: girl should cal boy,after 12
[10:44:52 PM] freaky_slurppy: br blh gaji kei
[10:44:55 PM] arif sayven: after midnite
[10:45:00 PM] freaky_slurppy: buttt
[10:45:04 PM] arif sayven: sy call time mahal2
[10:45:23 PM] freaky_slurppy: if a guy just got his pay, he should call the girl, despite the time...
[10:45:24 PM] arif sayven: tau2
[10:45:40 PM] arif sayven: his pay is for future
[10:45:45 PM] arif sayven: for the girl herself
[10:45:58 PM] freaky_slurppy: but the girl also dont have the money
[10:46:08 PM] arif sayven: the girl have..but shy2
[10:46:08 PM] freaky_slurppy: she saves a lot for the future as well
[10:46:23 PM] arif sayven: she no need to save a lot
[10:46:28 PM] arif sayven: just small2 one
[10:46:32 PM] freaky_slurppy: the guy only knows to karok
[10:46:50 PM] arif sayven: karok as a reward
[10:47:04 PM] freaky_slurppy: the girl is sooooo good, just stays at home, so the guy should call the girl, as a reward
[10:47:07 PM] arif sayven: for one month full of sweat,working like penguin
[10:47:18 PM] arif sayven: the girl go watch 2012 already
[10:47:28 PM] arif sayven: ugly truth some mroe
[10:47:29 PM] arif sayven: more
[10:47:42 PM] freaky_slurppy: that was long time ago
[10:47:56 PM] arif sayven: still..
[10:47:57 PM] freaky_slurppy: but the guy went to watch pisau cukur also
[10:48:07 PM] arif sayven: the girl always watch movie
[10:48:11 PM] freaky_slurppy: and went karok..twice in fact
[10:48:16 PM] arif sayven: regardless of the time
[10:48:29 PM] arif sayven: twice?since whenn
[10:48:35 PM] arif sayven: how on earthhh
[10:48:36 PM] freaky_slurppy: so does the guy... always go karok.
[10:48:45 PM] arif sayven: no
[10:48:47 PM] freaky_slurppy: regardless the time
[10:48:53 PM] freaky_slurppy: last month once
[10:48:55 PM] arif sayven: karok once per month onli
[10:49:01 PM] freaky_slurppy: and tonight
[10:49:11 PM] freaky_slurppy: same goes to the girl
[10:49:17 PM] freaky_slurppy: movie once a month
[10:49:21 PM] arif sayven: noo
[10:49:28 PM] arif sayven: last month twice
[10:49:34 PM] freaky_slurppy: says who?
[10:49:41 PM] arif sayven: say dr badari
[10:49:59 PM] arif sayven: y laugh?
[10:50:15 PM] freaky_slurppy: apehal tiba2 ada dr badari?
[10:50:22 PM] arif sayven: whyy noootttt
[10:50:23 PM] *** Call ended ***
[10:50:27 PM] arif sayven: he's a friend of mine
[10:50:31 PM] *** Call from arif sayven, duration 00:16. ***
[10:51:00 PM] *** Call from arif sayven, duration 00:15. ***
[10:51:02 PM] freaky_slurppy: ah dr badari is wayyyy cooler than u
[10:51:17 PM] arif sayven: up up to him
[10:51:20 PM] *** Call ended ***
[10:51:20 PM] arif sayven: i hv my own style
[10:51:27 PM] *** Call from arif sayven, duration 00:29. ***
[10:51:42 PM] freaky_slurppy: bakpo putus2 ni
[10:51:47 PM] arif sayven: see. i called u so many times
[10:51:50 PM] arif sayven: u laa
[10:51:54 PM] freaky_slurppy: eleh that dont count la
[10:51:59 PM] *** Call ended ***
[10:52:05 PM] arif sayven: count la
[10:52:08 PM] *** Call from arif sayven, duration 06:09. ***
[10:52:08 PM] freaky_slurppy: ntah2 saje je drop ni....
[10:52:21 PM] arif sayven: 2 skype = 1 phone cal
[10:52:38 PM] freaky_slurppy: ah i called u many times also on skype
[10:52:42 PM] arif sayven: video call some more
[10:52:44 PM] arif sayven: where gottt
[10:52:47 PM] freaky_slurppy: soooooo????
[10:53:05 PM] freaky_slurppy: call meeee laaaaa
[10:53:10 PM] arif sayven: ok, i will sing a song for u
[10:53:14 PM] arif sayven: as compensation
[10:53:19 PM] freaky_slurppy: i dont want a song
[10:53:31 PM] freaky_slurppy: i want moneyyyyyyyy
[10:53:33 PM] arif sayven: then what u want?
[10:53:37 PM] freaky_slurppy: show me the moneyyyyy
[10:54:00 PM] arif sayven: yea..i give betis u want thigh
[10:54:17 PM] arif sayven: u want money
[10:54:17 PM] freaky_slurppy: betis ngn thigh tk sama ko?
[10:54:25 PM] arif sayven: i dono
[10:54:29 PM] arif sayven: im just saying
[10:54:34 PM] arif sayven: u want money?
[10:54:36 PM] arif sayven: dance for me
[10:54:43 PM] arif sayven: like what i did just now
[10:54:44 PM] arif sayven: hahaha
[10:54:49 PM] freaky_slurppy: grossssss
[10:54:54 PM] arif sayven: no la
[10:55:02 PM] arif sayven: it's sweet..isnt it?
[10:55:09 PM] freaky_slurppy: nk publish kt blog la
[10:55:09 PM] arif sayven: cute
[10:55:18 PM] arif sayven: says who?
[10:56:14 PM] freaky_slurppy: what says who?
[10:56:32 PM] arif sayven: u look so skinny
[10:56:50 PM] freaky_slurppy: yeahhhh i know
[10:56:55 PM] arif sayven: ok cal me
[10:56:57 PM] arif sayven: gdnite
[10:56:59 PM] freaky_slurppy: jogged yesterday n today puasa
[10:57:02 PM] freaky_slurppy: cettttttttt
[10:57:17 PM] arif sayven: no laaa
[10:57:25 PM] arif sayven: okk2.. i knoww
[10:57:33 PM] arif sayven: skinny a bit la
[10:57:45 PM] arif sayven: sokka2
[10:57:57 PM] freaky_slurppy: so u should call me... reward for getting skinnier
[10:58:01 PM] arif sayven: lets go to bedd...130 oredi
[10:58:08 PM] arif sayven: ok, call me pls..
[10:58:12 PM] arif sayven: i mish u..
[10:58:14 PM] freaky_slurppy: ok u go first
[10:58:18 PM] freaky_slurppy: hehehehe
[10:58:20 PM] *** Call ended ***
[10:58:20 PM] arif sayven: badly....................
[10:58:25 PM] freaky_slurppy: taknokkkkkkkkk
[10:58:27 PM] *** Call to arif sayven, duration 00:16. ***
[10:58:29 PM] arif sayven: pls...
[10:58:36 PM] freaky_slurppy: taknokk taknokkk
[10:58:37 PM] arif sayven: i miss u.....
[10:58:49 PM] arif sayven: :(
[10:58:50 PM] freaky_slurppy: lagi lagi?
[10:58:55 PM] *** Call ended ***
[10:58:57 PM] arif sayven: i miss u like....
[10:59:07 PM] arif sayven: like u never ever dream of it
[10:59:23 PM] freaky_slurppy: takdok idea dh la tu
[10:59:27 PM] freaky_slurppy: tunggu jap
[10:59:32 PM] freaky_slurppy: jap g sy call lah
[10:59:39 PM] arif sayven: ok, dont be late
[10:59:42 PM] freaky_slurppy: eh eh
[10:59:45 PM] arif sayven: i might fall asleep
[10:59:50 PM] freaky_slurppy: dah la suruh org call
[11:00:01 PM] arif sayven: gdnite
[11:00:03 PM] arif sayven: bye
[11:00:04 PM] arif sayven: love u
[11:00:05 PM] freaky_slurppy: then i'll wait for u to fall asleep first
[11:00:09 PM] arif sayven: :(
[11:00:10 PM] freaky_slurppy: hehe
[11:00:11 PM] arif sayven: bye
[11:00:12 PM] freaky_slurppy: ok2

Friday, November 20, 2009

lembab macam siput sedut.

meh sini nak cerita sikit.

kalau korang nak tau, twilight baru start showing kot kat sini. yes, twilight, bukannye nye new moon. twilight ye kawan2. after more than a year. ape punye lembab la tak tau nak kata apa.

but they say, new moon will be released soon, maybe somewhere in early december, marilah kita berdoa, semoga early december ini dia punya show, bukan early december tahun depan.

tu la hari tu kan, masa twilight being released, dia keluar lebih kurang serentak dengan slum dog millionaire kan, pastu buatnye pulak cerita tu menang byk gila awards kan, amik kau, stengah tahun dia duk show cerita tu kat wayang, habis cerita lain dia tak show. ngoi punye kellssss.

speaking of keling2 ni, i went to watch 2012 last monday with the girls. sape yang dah tgk crita ni mesti tau kan, kan dalam cerita tu ckp, actually the indian scientist was the one who discovered about the end of the world tu kan, but then in the end he wasn't even been picked up to board the ship tu kan. pastu boleh la pulak keling2 dalam panggung tu bangga la kan, konon hebat la tu diorang, scientist diorang yg discovered that thing, boleh pulak diorang duk bersorak2 dalam tu, sambil buat bunyi pheewit2 mcm mat rempit mengorat tu.

DUHHHH~~ tu cerita je kot bangang. rasa nak je gi cepuk sorang2 atas dahi, orang nak tgk cerita pun tak senang duk bersorak2 macam ape. nak bising2 gi tgk cerita atas padang la.

tu cerita dia masa tgk 2012.

hari tu, mase nak tgk cerita ape eh dah lupa, the proposal kot, kitorang dah masuk awal2 lagi, mase before start iklan tu lagi, pastu biasa la, keling ni kan memang bodoh bangang tahap superb punye ni kan, ade sorang pompuan ni, dia lalu in front of me, to get to her seat, pastu my popcorn was on my lap, pastu dia boleh langgar my popcorn tub tu dengan beg die yang dia seret nak sampai lutut tu, pastu habis tumpah satu tub popcorn tu atas lantai, pastu boleh tak die tgk, pastu cakap ooppps, pastu blah... so i went like, " EXCUSE MEEEEE!" ...pastu dia pandang2, pastu ckp2 ngn kwn dia, then i saw she went out, so i thought ok dia nak gi beli nak ganti la kan, tunggu punya tunggu, cerita pun start la kan, pastu dia pun masuk, amboi kauuuuu... gi beli popcorn utk diri sendiri rupanya. ahhh rasa cam nak tendang je sekor2 keling dalam tu. to make it worst, her seat wasn't actually in my row, dia punya seat kat row depan mine, so what the hell kepala hotak kau pegi masuk row aku, kau tumpahkan pop corn aku, padahal kau punye seat kat depan? tak ke rasa nak sumpah je sekor2 jadi tikus mondok?

hurm. tu satu hal. ade lagi. jap nak pk.

pastu yang jenis masuk2 je panggung main duduk je kat seat orang lain tak pyh cakap la kan, takleh masuk lambat skit je, mesti dah ada orang duduk, bodoh la tak tgk ke kat tiket kau tu seat kat mana, orang masa beli tiket tu pun dah tengok kan seat kat mana, dia boleh pulak main duduk je, kalau sorang dua takpe la jugak, ni kau tu dah la datang satu kandang bawak 7 orang, pastu tujuh2 tu la duduk seat orang kan. eeeeee...ntah ape ape la keling ni.

ok la tak baik kutuk keling byk2, saya bukan racist ye. ye bukan semua keling bangang. contohnya doctor2 kitorang kat hospital, tu memang gempak hebat gila tabik spring lah, dah la baik. kan orang ckp consultants kat malaysia are like garang nak mati main tengking2 je nurses ke, interns ke. kat sini tak, nak tgk diorang marah postgrads pun susah. semua cam cool je. kan bagus cam tu.

ok lah takde benda nak buat sbenarnye ni, maka terhasil lah entry ini. sekian terima kasih.

Thursday, November 19, 2009

free ear check-up anyone?

Hi all! so this is what i am up to now!

ENT.

so many ears, noses and throats to be examined everyday, with lots of penyakit, tonsillitis, otitis media, deviated nasal septum, otomycosis, u name it! and what's great about it is that i think i'm falling in love with ENT!

ke sebab doctor2 dia mcm best, kelakar and cool?







well ariff, don't get upset, this is just a learning process, nothing more, i promise!

Saturday, November 14, 2009

should i be jealous?

no, i think i should not.

i know he loves me. :)

tapi itu adalah annoying ok.

adalah tidak menyukai perasaan itu.

Tuesday, November 10, 2009

sejukkkk.

it is freakingly cold here in bangalore, baru nak start winter la ni.

a purrrrrfect weather to just cuddle in the bed, memang susah la nak study kan. lepas isyak je ngantok, camane ni?

Sunday, November 8, 2009

teehee

and owh.. on the other hand.. 3rd internals will be held in early january, and the finals are going to be somewhere in march. meaninggggg, i should start my revision soon, like very very very sooooonnn as in i should have started by now. haishhhh.

saya rasa saya patut ke library setiap sabtu seperti dulu kala.

anyway, in this coming final, i'll be sitting for community medicine, ophthalmology and ENT... memang subjects yang scary yang amat lah.

and just so you know, sekarang ni kalau kitorang go for re-sit, we have to pay for the fee ourselves, mara wont be paying for it anymore, and each paper will cost us thousands of ringgit, depending on what subject. gilo apo baik simpan duit ribu-riban tu buat kawin kan. ok study sekarang.

fewit.

hah haa.. after almost 2 years.. i finally changed my blog layout... tu pun arif yg tukarkan.. hehe..

so what do u think? gedik? tak comel ke?

what ever pun... this is going to be the layout for the next 2 years! bear with it ok. hehe

Saturday, November 7, 2009

so..

well, i did go to see the dentist, it turned out that my teeth problem is a bit complicated, that i have to arrange an appointment with the orthodentist..

haha..

told ya that my teeth are very the berterabur one lah. not the one that regular dentist can solve. haha..hihi

doktor gigi.

dear God, berikanlah saya kekuatan untuk berjumpa dentist selepas exam hari ini.



urh i hate u dentist.

 
design by suckmylolly.com