Thursday, May 20, 2010

jom baca!

hi all.

i came across this, mase tgh google2 pasal hukum hakam ni. and i think this is interesting, and should be shared. at least it is new to me. kalau salah tolong betulkan yer.

kan sekarang kita tengok style orang pakai shawl, pakai tudung syria, tudung ariani and so on tu, diorang buat sanggul tinggi2 kan, and i did that too, sebab i didn't know, and i think tudung tu nampak terletak elok je bile buat sanggul tinggi2 tu kan.

and latest, i heard macam ada jual sanggul palsu, utk yang bertudung with short hair, so if they want to have the sanggul tu, diorang boleh pakai la sanggul palsu tu. like that la.

so, tadi saya macam tgh google2 la pasal sanggul palsu, to which i found this, dekat some stranger's blog.. thanks anyway..

cuba baca, fahamkan dan renungkan..



akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


semua benda ni kita tak sedar kan. niat kita dah baik, nak menutup aurat, but without realizing it kita terbuat semua tu.
macam takut kan, it's actually salah satu tanda2 akhir zaman.
memang betul, kalau rambut dah panjang macam mana kan, kena sanggul jugak kan, yes it's true, saya pun macam tu. tapi kalau fikir2kan, boleh je sanggul tapi tak payah la terletak tinggiiii je atas kepala tu kan kan?

well, that's about it. it's a new lesson to me, to be shared with u guys.

and like i said, correct me if i'm wrong, ok?

taaa~~

5 comments:

LYaFRINA said...

waa... student medic...!!!
hebat sgt....

saya ada byk poblem dlm medical ni.. dulu sy koma lama masa pregnant...

nice have to meet you!!

nadhirah mohd shakri said...

dear..thanks so much for sharing :)
nad tataw pon. hurmm...

elida hanan. said...

lyafrina- hehe tak hebat mana pun nii... anyway, thanks sbb bagi elida copy article tu. ha'a ada baca jugak psl ur health problems. alhamdulillah everything seems to get better kan..and i am so moved by ur strength..

nad- tu la sbb elida pun baru tahu, so elida rasa maybe ada org lain yg tk tahu jugak psl ni kan.

effie said...

wah..informative...thank u..

Arif Sayven said...

kena bold kan jugak ayat ni:

"kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok,... "

:)

 
design by suckmylolly.com