Friday, November 5, 2010

it's the wedding

i am bored.

let's talk about the wedding shall we?

erm.. to begin with.. since i think it is kinda official now.. boleh la kot nak tulis kat sini when is the date kan.. so insya Allah, the wedding is going to be on the 15th of april 2011 (friday)..that is the reception.. for solemnization still macam tak sure, because the initial plan was to do akad nikah on the friday morning, and the reception will be on the afternoon after sembahyang jumaat.. tp lepas fikir2 umi cakap takut rushing, because the akad will be at my house in kb, and the reception insya Allah will be in pasir puteh.. plus umi takut kalau buat akad pagi tu, nanti takde orang kat dewan tempat reception tu in the morning, taktau ape jadi kat sana kan.. and some more, buat hari jumaat ni jadi macam rugi masa sikit, sbb tengah hari tu ada friday prayer kan..
so bila dah pikir2 macam tu, ingat nak tukar la buat akad nikah on malam jumaat tu.. i mean hari khamis malam jumaat.. tapi, that will be difficult for arif's side pulak, since masa tu kan bukan cuti sekolah, his nieces and nephews will miss banyak hari sekolah la pulak kan.. so psl solemnization ni mcm pending lagi because my mum is yet to discuss this with his mum..

ok.. venue pulak... as mentioned la kan, akad will be at my house je, or maybe kat masjid kat rumah tu je la, most probably dekat masjid kot, sebab kat rumah tak nak decorate2 sgt, maybe hias bilik je sikit2 and tu pun maybe hias sendiri2 je... and the reception will be in pasir puteh, to be exact dekat dewan sekolah umi, kenapa dewan sekolah? haha macam kelakar je kan dewan sekolah.. sebab nyee, kat kelantan macam tak banyak dewan yg available and suitable for wedding ceremony ni, yang selalu org buat is dewan gelanggang seni and one more tak ingat dah dewan ape, tapi macam tak best je jugak... and umi pun kalau boleh this time round die taknak dah buat wedding kat rumah, sebab my house area tu susah nak parking, plus dengan rumah bersepahnye lepas wedding tu semua kan, tak larat nak kemas lepas tu.. so dewan sekolah menengah sains pasir puteh it is! hehe.. insya Allah kalau umi tak kena tukar la kan hehe...

and for arif's side, majlis bertandang will be on the next day, that is the 16th april... kira sekali harung je la, weekend tu terus settle semua. kenape?? sebab yours truly punya cuti ni laaa, kan MSU kesayangan ni baik gileeeee... bagi cuti tak agak la kan.. cuti sem pun seminggu je.. paleotakkkk die la kannn...

ok sambung balik hehe.

ok ape lagi.. step by step.. kad jemputan.. hari tu dah beli kat bandung, cuma tak print lagi.. boleh je nak print terus kat bandung, which is quite cheap la kan, but then, die nak masa sebulan, and later they will ship la kan kad tu semua, tapi ade orang cakap nanti kastam macam leceh jgk so maybe kena byr extra lagi... and plus masa kitorang pergi tu tak prepare pun lagi ape2 wording utk kad tu, and peta and all... so better print kat kelantan la kan. lagipun print kat kb, insya Allah we can get them printed for free of charge hehe thanks to mr lee haha.. tak kelakar pun

and what else?

ok pelamin and make up.. hari tu masa balik dah pergi book siap2 dah... design tu tak sure la lagi, sebab design2 ni kan boleh tukar2 je, kalau nanti dah ada design lain yang kite suke, boleh tukar... yg penting cuma nak reserve the date je la.. so kat situ dah settle dah insya Allah, sebab dah byr deposit semua tu.

baju pulak. baju ni mcm pening... tapi tak la pening sgt... sebab baju nak sewa je, tak mampu la nak buat baju mahal2 kan hehe plus i've found this one baju that i really like, perfect colour and perfect design.. suka sangattttt.... hehe... and baju ni kitorang sewa kat kl la, sebab baju2 kat butik kat kelantan ni ya rabbi... bukan la semua kan... tp mostly la... entah la... ropol2 kat lengan la.. pastu yang paling tak suke is, kat sleeve tu macam jarang.. tak sukanyee.. memang la boleh pakai inner kan.. tp it wont look that nice la... kat kl mcm byk sikit option, byk la yg memenuhi cita rasa sikit kan... tapi tu la, dah cantik, tak jadi murah la kan baju tu.. kalau macam kat kb, if tempat yg book pelamin tu, harga utk sepasang baju for rent is like less than rm500 la, paling mahal pun maybe rm600-700 je for both lelaki and perempuan, but dekat butik yang kitorang ambil kat kl ni, harga sepasang is rm1800, for both lelaki and perempuan and accessories.. and kalau baju yang simple2 for akad nikah maybe, is rm800 sepasang... see the difference tak? beza lebih rm1000 kottt.. tapi sebab nak puas hati kan... takpe la.. dah la tak tempah sendiri dah baju, pastu buruk pulak tu..tak nak la macam tu kan... and some more kitorang dapat diskaun banyakkk la jugak dekat butik tu sebab the owner is kakliz's friend and was my mum's student.. so takde la mahal sangat jadi nye..

what else..

ok hantaran. hantaran ni pun pening jugak sikit2 hehe.. sikit je la.. sebab at first nak bagi 7 balas 9.. dah settle dah fikir nak bagi ape nak cukupkan dulang and all tu, tiba2 arif cakap umi dia nak tambah pulak, dia nak bagi 9, sebab last time masa bertunang dah bagi 7, so masa kahwin nak bagi lebih la sikit kan.. so 9 berbalas 11 la it is.

so jadi macam kena tukar2 lagi la kan, bukan la tukar, i mean kena tambah la lagi kan.. dah la nak bagi 11 barang kat org laki ni mcm susah kotttt... ape sangat barang yang boleh bagi kat orang laki kan.. tp so far, dah ade la few things yang kitorang dah beli. let's make a list nak?

for him :
1. cincin (wait, yang ni masuk dalam hantaran ke? ke bagi masa akad nikah je, so tak kira sekali?)
2. wallet and belt. wallet dah beli, belt je belum. susah ya rabbi la nak beli belt kat arif ni. dah la hari tu ade ke die nak belt dekat topshop tu yang buckle besar gedabak funky2 tu? haha
3. kasut. ok dah settle, ni pun satu, nasib baik tak leceh mana. kalau tak beli kat bata je baru tau.
4. perfume set. yang ni nanti la kan. last2 minute pun boleh beli ni.
5. kemeja and pants. dah suruh dia survey sendiri and beli la nanti.
6. jam. yang ni tak sure, nak bagi jam or nak tukar dengan benda lain.
7. gps. arif dah survey2. tp beli dekat2 nak kahwin nanti la.
8. quran and sejadah. ni pun beli later lah.
9. kain baju melayu and sampin. kain baju melayu dah beli kat bandung hari tu, sampin umi nak belikan nanti,
10. shaving set. yang ni maybe la. rasanya jadi kot.
11. makanan.. either kek or buah or pulut kuning or whatever lah nanti nak fikir. ingat nak bagi macaroons tapi arif tak nak pulak. bagi baulu je baru tau.

for her:
1. cincin
2. handbag and kasut. both dah settle hari tu.
3. make up set. pun dah settle. we got a very good deal dekat estee lauder hari tu.. sukeeee
4. body care set. yang ni tak beli lagi. tapi hari tu dah tengok dekat crabtree and evelyn.. ok la jgk... kalau tak pun maybe l'occitane kot.
5. jam. ni pun tak sure jugak nak tukar dgn something else or not.
6. kain pasang. thought of nak beli kain lace kat bandung hari tu kan, tp diorang semua cakap bagi kain lace nak buat ape lagi kan, sebab kitorang bukannnye jenis pakai lace buat raya tu semua. meriah sangat kan.. so beli kain for kebaya tu je..
7. telekung, sejadah and quran.
8. makanan. taktau la dia nak bagi ape.
9. makanan jugak kot. tak tau jugak. or maybe kitorang asingkan la kasut and handbg tu. so kasut duk sini.

tadaaaaa. tu je preparation nak kawin kitorang.

eh lupe.. doorgift lagi satu.. tapi dah malas. sambung lain kali la pulak hihi..

kalau ade sape2 nak bagi cadangan ke, nak suggest kat mana nak beli cincin ke, sile2lah eh, this time ingat nak bagi cincin platinum pulak kat arif, sebab last time dah bagi palladium..
pastu kalau nak suggest what doorgift is nice ke, amatlah dialu2kan..
tata!

1 comments:

Fifie said...

woh, semua dah prepare. oka latuh. hope everything will be fine. And nak tau ape theme color...

 
design by suckmylolly.com