Thursday, November 24, 2011

our lil jr!

hey all. i'm back!

well, remember the previous post when i mentioned that there's another good news to be shared? ehemm ehemmm.

alhamdulillah, yours truly is a mommy-to-be insya Allah.

according to my LMP, i'm in my 14th week now, alhamdulillah, and based on my USG scan done during my first gynae visit pun my gestational age is around that jgk.

so i am through with my first trimester already, that is when i feel much confident to tell others about it. yeahhh i did post some random thoughts and pic about my pregnancy earlier in the facebook but then parents said that it is too early to be telling people about it, so i deleted them. *in case ur wondering hehe* coming to think about it, betul la kan, the early trimester ni is like the most crucial part of ur pregnancy when everything can go wrong here, nauzubillah.

now that i'm getting into the second trimester, i think it is insya Allah ok for me to start telling people about it, right? not that i'm going randomly from one to another pastu cakap eh tau tak aku dah pregnant. ape takde keje ke kan.*memang takde keje pun tapinye* no lah, cuma from now on when people been asking me eh dah pregnant ke? i can proudly say alhamdulillah, yes. mcm tu lah lebih kurang nye.

ok enough with the pendahuluan. punye lah panjang.

how's being pregnant like?

ok, first of all, i was as not lucky as some of u *not that im not bersyukur la kan*, where i first got to know that i am pregnant, hubby was not there with me. to be exact, i found out that i am pregnant the night before my first paper of my finals. so perasaan masa tu macam taktau la nak cakap ape.. more of omaigod cuak gila nak mati esok first paper medicine, and omaigod lagi cuak aku pregnant ni weh. and of course la masa tu tau pregnant only from the urine kit je la kan, tp u know, to get rid of the 5% errors tu, i did 3 tests with different brands of kit la kan and sume pun shows double line. alhamdulillah.

ok, what brings me to do the test?

firstly mesti lah because i was late at that time la kan. but i didnt think that i am really pregnant pun because my cycle has never been regular before. my last cycle was 41 days, so when it was only 42 days of period-free, i takde la rasa konfiden sgt that i am pregnant. buttttttttttt, i have been feeling that my tummy is sooooo buncit, to the point when i was in the library, i have to button off my jeans sbb tak selesa dekat perut. tp rasa jugak eleh entah2 mmg gemuk sbb nak exam kan keje die makan, then dudukkkk je manjang. but thennnnnn... what really drove me to do the test was that i was consuming sooooooo much coffee that time, when it came across my mind, what if i am pregnant? this is not gonna be good for the baby kan. that is when i really decided to test myself.

but at that time, sebab tgh sibuk pasal exam kot, i dont really have time to think about it, so takde la sickness sgt and all, plus i really berdoa kat tuhan mintak sangat2 bagi i kesihatan berpanjangan masa i tgh exam ni, and alhamdulillah, i was granted with good health masa tu, adela vomitting early in the morning few times, but nothing much. and we decided to just do the gynae visit when i'm back in malaysia. so i just prescribed myself with folic acid hihi.

anywayyyy, i was in my 9th week when i came home, still in good health. cuma kadang2 je feel nauseated and muntah once in a blue moon. even the gynae pun macam tak caya ye ke takde muntah2? apparently yes. but i noticed that i get fatigue and tired easily, and the gynae also said that i might be mildly anemic. sampai sekarang pun i still find myself with pallor no wonder la mmg cepat gile penat skarang ni.

so, 9-11th weeks have been ok. masuk je mggu 12 tu i started vomiting like nobody's business. adoyaiii... sampai la sekarang ni. sume pun rasa tak kena. makan tu tak kena, makan ni tak kena. muntah macam air terjun je. no effort needed. nganga je kat toilet bowl tu mencurah2 keluar. tak senonoh i know. even hubby couldn't stand it. haha jangan berangan la nak suruh dia duduk dalam toilet gosok blakang i masa i muntah. i think dia dengar i muntah from outside the toilet pun dia dah nak muntah jugak. erghh. sampai bila la nak duk muntah2 ni pun taktau la. u know when i start to vomit, it will only stop bila air kaler kuning hijau yang pahit (bile) tu yang keluar. meaning that perut i dah completely kosong dah masa tu. tak best ok.
with perut kembung nye. kejap2 masuk angin, kejap2 masuk angin. adoi la. seriously, i heard ade org yg had to go through this sepanjang pregnancy, i mintak jauh la, nauzubillah. cepat la sume ni berakhir. seriously, appreciate ur mom please. what she had to go through during the pregnancy tak semuanya indah ok. especially this part la. hehe. but no, i'm not complaining. ni rezeki Allah, anugerah tuhan kan. syukur sangat2.

i think that's all my preggy rambling. till my next post. taaaa~


btw, doakan saya to have a smooth-sailing pregnancy yeah? mwax!

Wednesday, November 2, 2011

i graduated!

assalamualaikum.

and i finally got the time, and more importantly got the good internet connection to blog.

okeh. where to begin?

hurmm.

well, alhamdulillah, i have finally finished my 5 years of medical school. alhamdulillah syukur tak terhingga sangat2 sampai sekarang rasa macam tak percaya that i actually made it through, alhamdulillah. kalau dulu masa tgh 2nd or 3rd year tu rasa macam ergh lambat gile la nak habis belajar ni, some more tgk kawan2 masa tu dah start keje and all while we are still struggling dengan bukunye tak habis2. tapi tu la they say kalau dah buat medic ni habis belajar tu bukannye maknanya dah habis belajar betul2 kan, there's a whole world to be learnt pulak masa dah keje nanti kan.

macam fresh je lagi dlm otak the night the results been put up, right after tahu dah lulus, immediately called umi, pastu die jawab fon je terus la excited gile campur sebak sume ade, cakap kat umi, ida dah jadi doctorrrrrrr. and her reply was like, "jadi doctor? dah lulus ke?"... and i was like," ye laaaa dah lulus la kalau tak takde la org ckp org dah jadi doctor" and again umi replied, "ye keeeee? sure ke dah lulus sume subject?" dgn gaya sarcastic siap. duhhhhhh kalo org ade fail mane2 subject takde la org call die ckp dah lulusss... adoiiii.. potong stim gile org tgh excited. and abah kat belakang pulak was like,"ni apsal tahu result tgh2 malam ni?" eh eh bukannye nak bergembira ngn org, byk soal pulak haha.

anyway, i have been back in malaysia for 2 weeks already. been a very successful penanam anggur la kan. taktau la bila org nak panggil induction and all tu kan since byk lg benda2 yg tergendala ni kan. tapi biar lah dulu, nak lepak puas2 dulu, ternak lemak sana sini dulu, bajet2 duit dlm bank dah nak habis tu boleh la nak stat keje hehe.

speaking of being back in malaysia ni, as for the time being, arif and i are renting an apartment in bandar baru bangi. still in the middle of penuhkan barang2 kat rumah la kan skarang ni but alhamdulillah parents and family have been supporting here and there, masing2 sponsor sana sikit sini sikit especially beloved mother so dah makin banyak dah brg kat rumah tu hehe. syiok syiok. thank u motherrrrr. hehe

hurm. what else?

anyway we're going back to kelantan for raya haji this friday insya Allah. and i'll be staying in kb for a while sbb byk wedding to attend, while arif is coming back to kl sorang2. another round of long distance tapi ape la sangat kalau nak compare dgn duk india tu kan plus i'm so excited to balik kampung and makannnnnnn pastu tak jumpa abah lagi since balik ni so macam tak kisah pun nak duk kb lama2 hehehe.. i guess after all i'm still a daddy's girl la kan tak kira dah kawin beranak pinak pun kan.huahuahua.

ok peeps. i think that's all for now. there's still many good news to be shared, tp tunggu lah dulu. in the next entry maybe? taaaaaaa~~

Sunday, October 23, 2011

hellow mellow

heyyaaaa..

i'm back in malaysia for good alhamdulillah. yours truly has finally finished her med school, dan sekarang bermulalah sessi menganggur dengan jayanya sebelum dipanggil untuk induction.

got lots of things to write, maybe next time. nak iron baju suami dulu. huahuahua.

Tuesday, August 2, 2011

yes it's me again!


assalamualaikum..

uh uh uh. it's been what.. almost 4 months i guess since my last entry. baguih bebenor.

anyway, something i came across a while ago, brought me to write this.

Doa malaikat jibrail menjelang bulan Ramadhan "Ya Allah,abaikan lah puasa umat Nabi Muhammad Saw jika apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan 3 perkara ini:
1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kpd ibubapanya
2. Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri
3.Tidak bermaafan terlebih dahulu dgn orang orang disekitarnya

so.. saya di sini ingin menyusun sepuluh jari, memohon maaf di atas segala salah dan silap saya, especially sepanjang saya berblogging ini *however irregular and inconsistent i have been*.. kalau ada saya terkasar bahasa, menyinggung perasaan sape2 pun..

by the way...

i will be completing my degree in 2months+ insya Allah.. we will be having our last internal assessment on the 20th, till 27th august.. after which i will be going back to malaysia for 10days for raya, then i'll be coming back to india for our finals on 24th september.. by 15th october all of us should have received our results, doakannnnnnnn pleaseeeeeee...

on a different note, suami came visiting me here last june, *it was my birthday btw*... just so u know we never had an opportunity to celebrate my birthday together before, u know lah my holiday always falls on april kan, hence all the big events like our anniversary, engagement, and kahwin pun semua took place in april.. dah la suami's birthday is also in april.. pokaiii la camniiiii...

hows being married?


that is the BEST thing that ever happened to me. married to him is a bliss. alhamdulillah.


erm what else?

oh ya we've also received our wedding photos from the OP. but of course la i have yet to see them kannn... tengok pun a few yg suami uploaded dkt facebook...tak sabar nyaaa nak balik tengokkk... insya Allah if i rajin or berkesempatan, i'll put up some of them here. or else i'll just upload them in the facebook la kan.

ok beberapa keping gambar basi lagi. :)




till then, selamat berpuasa to all muslims out there, semoga ramadhan ini mendatangkan seribu rahmat kepada kita, ameen.

Sunday, May 8, 2011

more and more

assalamualaikum. ecewah. dah kawin ni tulis blog terus bagi salam. hehe

yours truly is now back in india. gotta finish my final 5 months di sini. tak sabaaanye nak habis, tp takut jgk nak final ni.

anywayyyy, leaving hubby in malaysia has been terrible ok. sgt tidak seronok ok lepas kawin syok2 pastu kena tinggal husband and balik india bongok ni. tapi nak buat camane kan, kalau tak balik india ni tak habis la pulak kan belajar ni. lagipun all these 3 years boleh je duk long distance, takkan tak boleh for another 5 months kan?

i've been meaning to write about the wedding, tp asal tulis sikit terus hilang mood. nak upload gambar kat sini pun malas. but i've uploaded a lot in my facebook.

kalau nak tengok just click at these links k.

solemnization night.
reception..
campur2.

hehe malas dah nak upload byk2 kat sini dah la leceh la nak upload gambar kat blog ni.. eh ni bukan gambar from official photographer lagi tau, ni just from random cameras i collected here and there. hehe..

by the way, few people have been asking about my mua, pelamin and photographer. so the pelamin and make up was done by kak jai from jai harharah bridal and the photographer was muein mahadi. just look for them dalam facebook ok. all i can say is saya saaaaaangaaaatt2 puas hati with both of them. really worth the money plus takde la mahal mana. bear in mind saya kan student lagi mane nak cari duit byk2 nak hire yang mahal gedebom tu kan hehe.

i think that's it for now, i'm officially starting my clerkship here tomorrow, will be posted in obstetrics and gynecology for 3 weeks. gotta start preparing now!

till then people!

Monday, April 25, 2011

sy seorg isteri.

is married to the love of my life.

Alhamdulillah. syukur tak terhingga.

Will write more, soon. insya Allah.

Friday, March 4, 2011

save the date people!



it's time to save the date!
tapi video ni tak muat pulak nak keluar semua. kat tepi tu terpotong sikit pastu mestila tak reti kan nak adjust bagi keluar penuh ni.hehe
anywayyyy, enjoy muka kami yang bersepah dalam tuuuu.. jangan muntah sudeh! hihi

Friday, February 25, 2011

cold feet

dah makin dekat ni makin cuak kan..

tapi..coming to think about it... kita nak kahwin ni nak buat benda baik kan, ibadat.. kalau niat tu betul.. insya Allah semuanya diberkati-Nya kan...

i know it's not going to be easy... lepas ni tanggungjawab dah bertambah.. tambah2 lagi given the situation saya tengah belajar lagi kan... tapi u know, when i made the decision to get married, i have weighed all the pros and cons.. not to forget with doa berterusan semoga keputusan yang saya buat ni betul...

i know some of us maybe are not yet ready.. tapi... i don't think it is necessary to express everything out, kadang2 nampak seolah2 u are trying to scare the shit out of me.. u know i'm freaking out, and what i need from a friend is a support, bagi semangat, ketenangan tu... bukannya kata2 yang lagi menakutkan saya..

anyway, it's my two cents. maybe it's the emotion talking. takde tuju kat sapa2.. when u're about to get married nanti, u'll get what i feel..

i think it's the cold feet.. and when u have one, what u really need is a friend to tell u there's nothing to worry about, there's nothing to scare of, that i'm making the right decision..

that's all..

kalau taknak tenangkan saya pun, just stay quiet, be a good listener, it's better. because all the words u're saying are hurting me more than u know..

i'm doing a right thing, i know i am. so, once again, stop scaring the shit out of me..

saya nak balik malaysia. i no longer want to be here at this particular moment..

saya sedih.

Sunday, February 13, 2011

the random things

if u ever noticed... i've put up a ticker kat sebelah tu kan... hehe another 2 months to go... kejap je celik mata pejam mata...

anyway..

i just finished my internal assessment last friday.. dah habis exam ni baru lah boleh sambung pikir balik pasal kahwin and stuff kan... u know juggling up between getting married and study is not an easy thing to do. at least for me.. tambah2 lagi duk jauh ni kan..

tengah otak stress gila study surgery... damn teringat kek tak tempah lagi... elok duk dengar lagu sambil study gynae, eh lagu ni best jugak kalau pasang utk montaj... u see?

but alhamdulillah la kan i think i managed to put aside kejap pasal kawin masa nak exam hari tu... hari ni baru start terpk balik apa lagi nak buatkan..

alhamdulillah jgk for the next 7 weeks dah takde exam.. only end of posting exams... tak tension sangat la kan hopefully..

hurmm.. tetiba blank dah taktau nak cakap ape haha boleh tak?

ahhh one more thing...

my lil sister just started her own blogshop jual shawls and all..

do drop by ok?

http://hijab-intrend.blogspot.com/

taaa~

Monday, January 24, 2011

Always Be My Baby Piano Cover



awwww if i could have someone to play this song during my wedding, indahnyaaaa... kalau takde jugak memang nak cari mp3 lah lagu ni in piano cover...

Saturday, January 8, 2011

cuti cuti malaysia.





ahhhh... lama gile tak update...mcm dah terbengkalai sangat dah blog ni. anyway, just a quickie.

yours truly is going back to malaysia tomorrow insya Allah, for 8 days. tapi kali ni balik bukan nak bersuka ria lah. so many things to get done and settled.

mari merancang intinerary kita untuk percutian kali ini, marilah!

sunday : insya Allah arriving around 1140pm kalau encik AA tak delay. balik rumah kaklong.

monday : uu hari ni banyak benda nak buat. arif ambik cuti. mula2 nak gi butik rins suzana, nak finalize fitting baju and all. jauh kot nak g sampai ke taman melati ni. pastu the plan was to go to midvalley, nak cari cincin arif, because kajian mengatakan kat midvalley has all the choices for men's ring, senang sikit nak cari satu tempat je. and then nak cari his kemeja and pants for hantaran. *kakak2, hint2* haha..owh and also i need to go to the money changer to get my tak seberapa currency ni changed. kat midvalley has the best money changer la jugak kan. but then, arif cakap habib klcc is still having their sales. so maybe nak g tengok2 jugak mane lah tau ada cincin for me jugak kan. so macam mana? just let encik driver decide lah. hehe oooo dah la kalau sempat nak tengok hantu mak limah tu haha

tuesday : ok. hari ni arif keje. tapi yours truly ni takkan la nak duk diam kat rumah je kan. so i was googling gsc punya jadual hari tu, turned out that rapunzel is still showing, ape lagi gelabah gile msg nuni tanya dia free tak tuesday afternoon sbb nak tengok wayang. siap doa2 lagi masa nak bukak msg yang nuni reply tu hoping that she's available. thank god she is, haha. dramatic gile nak gi tengok wayang je pun. nak buat camno tunang tersayang tak bagi keluar sorang2 ni. hurm.. and then later that day, pukul 730pm, i'll be flying back to kb dgn firefly. eh u know one thing, i love flying with firefly. ok2, memang la paling best naik mas, the worst is air asia la kan haha. memang dia mcm lambat skit sbb naik foker je kan, macam ni ke eja dia? tak kesah la, tp firefly kan guna aircraft yang ada kipas kat sayap die tu, pastu kecit pulak tu, so the journey from kl to kb takes about 1hr and 5mins kot. ala tapi stakat 10mins difference tu ape la sangat kan, kalau nak compare ngn air asia time dia delay tu. ok my point is, naik firefly kan, though lambat skit, i think dia adalah sangat comfortable. sebab die punya passenger capacity pun tak byk, so mmg dlm flight tu takkan ada ramai orang la kan, and die punya seat pun besar jugak, seronok la haha. oo pastu die bagi air, kacang and muffin. naik mas takde muffin. haha tu pun berkira. tapi sebab kapal die kecit, selalu la kepala terhantuk dekat overhead compartment tu bila nak bangun. tu je yang tak best. there's this one time, my first time naik firefly, masa tu kaklong yang tolong bookkan ticket, so dia tanya la, nak seat no berapa, so me dengan confidentnye ckp ok nak seat paling depan, ye la, nanti dpt turun cepat kan. so kaklong pun book la seat no 1 ye adik2. turned out that pintu firefly ade kat belakang je ok haha. punye la pelik masa nak naik flight tu kan die buat announcement panggil passengers seated no1,2,3 masuk dulu. sbb selalu kan orang duk depan kena masuk last, ni kena masuk dulu. siap puji2 huih bagus firefly ni, sape book seat depan boleh masuk awal n keluar awal... sekali tengok kapal die, duhhh bangang gile kot. tak pasal2 kena keluar last kot haha...

eh panjang pulak cerita hari selasa.

wednesday : ok dah kat kb kan. so my plan is nak gi sekolah umi dgn umi pagi tu. sebab nak tengok2 dewan sekolah dia tu. and ingat nak lepak situ jap hari tu sebab nak study. lepak library skolah dia ke. or duk kat rumah umi kat situ ke. tp mcm scary je nak duk sorang2 kat rumah die, so the library it is la kan. anyway yours truly ade exam this february so kena la manfaatkan masa sebaik bukan ye idokk? tapi tak ckp lagi kat umi, plus nak bangun awal nak ikut dia tu bukan senang, dia turun nak gi sekolah pukul 645 pagi kotttt... adeii.. owh hari ni jugak nak heret abah and umi gi print kad jemputan. yang paling penting is my kad jemputan for kawan2 kat india ni, sebab dia kena siap by saturday, sbb sunday tu dah nak balik kl and bwk kad tu siap2. tapi insya Allah sempat, sebab kad utk kawan2 kat sini simple je, nak print dia pun tak complicated sangat. nanti la i'll make a special entry pasal kad kawin k.

thursday : kemana kita hari ni? tengok la kalau rajin, ikut umi gi skolah lagi. or else i'll just stay home, lepak2 skit. so far takde plan lagi hari khamis nak buat ape. arif pun akan blk kb jugak malam ni.

friday : insya Allah nak gi jumpa kak jai, the one's doing my make-up and pelamin, since there's slight change from the initial plan.. kali ni nak gi ngan umi pulak, senang skit.. hari tu pegi sendiri macam tak reti la nak nego2 ni.. hehe..

saturday : the plan is nak gi buat HIV test dengan arif. sape tau kat mana nak buat HIV test kat kb, plus hari sabtu pulak tu hehe. pastu result dia boleh dpt terus kan? actually boleh je nak buat nnt balik bulan 4 before the majlis tu, tp kalau boleh buat now, baik buat terus kan, at least boleh reserve some more time utk buat benda lain last2 minute tu kan. and arif and his mom are planning to go to another bridal boutique for some arrangement utk majlis kat rumah dia nanti. maybe i'll just tag along kotttt..

sunday : pagi2 buta pukul 855 pagi naik kapal balik kl dengan arif. hari ni insya Allah nak buat a lil pre-wed photoshoot with kaklong. kaklong suggested to have it done dekat bukit tinggi tu. ok la kot. takde pape pun, just nak amik gambar sikit, utk montaj pasang time sanding nanti insya Allah. yang ni kitorang plan to DIY je. takde bajetttttt... hehe

monday : pagi ni rehat je la kot, packing2 yang mana tak pack lagi... tengah hari tu dah nak balik india. sob sobbb...


tapiiiiiii... apa yang pentinggggg....








esok.... these two birds will be reunited, setelah terpisah selama almost 3bulan hehe!! insya Allah.... weeeeee~~


+


abaikan muka saya. takde gambar lain nak upload hehe. jumpa gambar lama dalam bb je.

till then, tata!

 
design by suckmylolly.com